Van curi terbabas masuk longkang bila dikejar orang ramai

Oleh ARIFIN SALLEH

Alor Gajah: “Lelaki yang memandu van panik selepas beberapa kereta di depan menghalang laluannya dan apabila dia cuba mengelak, kenderaan dipandu berpusing sebelum terbabas masuk ke dalam longkang.”

Begitu kata Khairol Salam Mohd Solaam, 34, menceritakan detik cemas apabila dua pelatih sebuah pusat pemulihan dadah di Tampin, Negeri Sembilan yang meloloskan diri bertindak nekad melarikan van syarikat telekomunikasi tempat dia bekerja yang diletakkan berhampiran sebuah masjid di Taboh Naning, Simpang Empat, di sini, kelmarin.

Menurutnya, ketika kejadian jam 5.30 petang, dia yang melakukan tugas penyelenggaraan berhampiran lokasi terkejut apabila dimaklumkan rakan sekerja bahawa van itu hilang sebelum bergegas ke tempat kejadian dengan menaiki kereta.

“Kebetulan ketika itu saya mahu membuat pusingan U di lampu isyarat Simpang Ampat, saya terlihat van berkenaan sebelum mengekori kenderaan itu yang dipandu laju dari arah Simpang Ampat ke Taboh Naning.

Foto
VAN yang dilarikan suspek terbabas di Taboh Naning, Alor Gajah.

“Saya kemudian menghubungi beberapa rakan meminta mereka bersedia di setiap simpang untuk menghalang laluan van supaya penjenayah tidak dapat melarikannya lebih jauh,” katanya ketika ditemui di sini, kelmarin.

Van itu kemudian membelok ke arah sebuah resort percutian di situ sebelum meneruskan perjalanan ke pekan Tampin, Negeri Sembilan.

“Penjenayah kemudian memasuki Jalan Tampin-Seremban sebelum masuk ke Kampung Taboh Naning sejauh 10 kilometer.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts