Apabila MAK, AYAH atau ANAK yang SEMBELIT.. apa puncanya?

Dr Zubaidi Hj Ahmad

SEMBELIT PUNCA DARI PEMAKANAN

“Saya mempunyai anak berusia empat tahun dan dia sering mengalami sembelit banyak. Sejak dia berumur 18 bulan saya telah memberikan makanan separuh pepejal. Saya pernah bawa anak saya untuk pemeriksaan doctor. Dia memberitahu bahawa anak saya sihat. Soalan saya adalah sembelit ini disebabkan pemakanan atau adakah punca lain? Bolehkah saya memberikan ubat klinik untuk melembutkan najis dia. Mohon pencerahan doktor”

Sembelit biasanya disebabkan oleh pemakanan yang diambil oleh kanak-kanak itu dan ia akan menjadi lebih teruk apabila dia berasa sakit ketika hendak membuang air besar.

Oleh itu saya menasihatkan agar ibubapa cuba mengubah cara pemakanan anak mereka termasuk memberikan lebih banyak buah, serat dan jus buah-buahan.

Kanak-kanak yang makan banyak makanan ringan, dan makanan yang rendah serat dan tinggi lemak, boleh mengalami masalah sembelit yang kronik.

klik sini utk penerangan
Ubat dari klinik seperti ubat lactulose sebagai pelembut najis, hanya boleh diberikan sebagai langkah awal sebelum anak puan membiasakan dengan cara pemakanan yang baru.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts