AWAS! Sila Berhati-Hati Apabila Berhenti Di RnR Seremban


situasi 1: tragedi ni berlaku ahad mggu lpas,19 jun 2011.

Ahad :
- berenti minum ngan kawan2 kat rnr seremban pukul 2330 /11.30 malam,konvoi 2 kereta
- pukul 0430 / 4.30 pagi, lpas da minum2,kitorg teruskan perjalanan ke melaka.
- masa dlm rnr seremban lagi,masa da nk kua, tibe2 gear D aku cam ade problem so aku berhenti
-tb2 ade 1 kereta benti n nk tolong
-so aku amek keputusan bg je diorg tunda bile diorg kate tu mslh gearbox ngan oilseal,kos dlm 220 je.
-sampai kat workshop dlm pukul 0500 / 5 pagi,diorg trus CUBA nak repair gearbox aku
-tggu punya tggu diorg kata bnd tu kena repair esok. aku trasa bodo lak sbb x claim warranty kat proton, so aku amek keputusan teruskn g melaka ngan membe aku, so aku tinggalkan keta dan aku kena tanda tangan satu resit dan aku tak perasan ada syarat kat situ menyatakan ” SETUJU UNTUK MENUKAR APA APA ALAT GANTI UTK PROSES BAIK PULIH” (lebih kurang camtu la).
Isnin :
-0730 / 7.30 pagi sampai kat melaka.
-tdo sampai pukul 11 pagi n bangun sbb telefon bunyi.aku diberitahu yang gearbox aku dalam proses eoverhaul. WTF!!!! keta aku baru setahun 4 bulan
-1300 / 1 tegahari, org mekanik bgtau yg kosnye adelah 3800
-aku kena tipu,dan menyesal tak hantar kat proton
-1500 / 3 petang, call mana2 membe2 polis yang ada.
-diorg soh aku tggu sbb bnd ni da byk kali jadi
-1930 / 7.30 malam, org workshop call bgtau kereta da siap dan boleh diambil,tp aku xnk ambik, aku ckp nk ambik esok…
-2000 / 8 malam, membe aku call suruh dtg seremban esok pagi.
Selasa :
-sampai kat seremban pukul 0900 / 9 pagi
-pagi workshop tu dgn 3 org polis
-lepas bos die kena basuh dengan polis2 tu, harga dari 3800 turun jadi 900
-pastu kitorg g minum, polis tu bgtau da byk kejadian jadi camtu kat rnr seremban(kedua2 arah)
-dan kereta aku da kena sabotaj cam org lain gak
Situasi 2 :
1. pagi tu kirorg benti kat rnr seremban. nak sarapan
2. perking penuh,so kitorg paking jauh sikit dan tak ramai org lalu lalang kat situ
3. sarapan dalam 20 minit
4. teruskan perjalanan,dlm 10 minit atau 10km, temperature naik
5. berhenti kat lorong kecemasan
6. xsampai seminit, satu kereta berhenti, 2 orang lelaki indie offer nak tolong
7. diorg check dan kate gasket head da bocor
8. diorg offer nk tunda g workshop kawan die, so diorg tunda guna kereta diorg,gunakan tali
9. diorg kate diorg charge ikut harga standard atau murah lagi
10. bila da siap, bill nye ***, mmg mahal nk dibandingkn ngan kerosakkannye
11. kalau taknak bayar,kereta takleh amek,try nak tawar menawar, tak dpt,siap nak gaduh lagu
12. kerja nye mmg teruk
13. tapi tak pilihan,nak xnk kena bayar gak sbb nk amek kereta
14. bila bwk keta tu g workshop membe2 yg ade dkat2 seremban,diorg ckp hos radiator dibocorkn ms diorg sarapan kat rnr seremban
15. taktik yang sama digunakan beberapa kali kat rnr seremban.
aku dah baca bnd ni kat beberapa forum. lelaki2 india ni ade gak offer servis khas ni kat R&R nilai dan senawang. cerita2 mangsa sumenye lebih kurang.

3 comments:

Ismail Kasim said...

Tak paham le.....cuba tulis dgn bahasa yg elok sikit...sekejab english sekejab melayu....yg pressed between two fingers tu ape benda....kalau short form pun...jgn lah tulis bahasa sms....you guna smart phone....bukan guna phone cap ayam yg memory kecil ..jadi nak save space.

ALIF HAKIM said...

aku baru kena dekat situ 2 pagi raya tahun lepas, enjin overheat radiator bocor, then plus tow to the nearest rnr, then ada indian datang bincang deal nk tarik kereta SAHAJA.tarik smpai tol seremban then ada gang indian continue tow smpai dkt workshop diorang dkt jalan labu, smpai2 je terus bukak bonet, tnya kenapa ckp nk bg sejuk and check je, then dorang hntr kita balik rumah then esok dtg enjin kereta da terkeluar, then diorang ckp and kne overhaul. its too late la sbb dorang da rosakkan piston everything dorang calarkan, nk tknk kene repair jugak dkt situ and haritu kena almost 4k. beware

Anonymous said...

Habis kalau dah selalu terjadi... PLUS sebagai hiway operator tidak buat apa apa tindakan untuk menjaga pengguna yang membayar tol kat dia orang ???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts