Hukum "DUIT KOPI"..!!

BAGI DUIT KOPI, KIRA SELESAI

Sebuah lori saya ditahan kerana pemandunya tak ada lesen pengangkutan utk lori lebih berat..Pegawai JPJ tu ada bisik 'boleh kira buat selesai'tapi bila driver menghubungi saya,saya menolak,samanlah Akibatnya,majikan kena rm300 driver kena rm600.Saya bayar kerana itu lebih baik dari memberi rm 100 kepada pegawai itu dan mendapat kemurkaan Allah(al baqarah ayat 188)Saya berpuashati ketana dpt selamatkan diri saya dan pegawai itu dr buat dosa.

Sabda Rasulullah,"Allah melaknati pemberi rasuah dan penerimanya rasuah dalam hukum."(Riwayat Tirmidzi)

Besar atau kecil sogokan,tetap mendapat hukuman Allah. Dari beberapa ringgit disogok kpd polis trafik,penguatkuasa majlis bandaran,belanja minum kopi seorang ketua pejabat hinggalah kpd rasuah kpd jerung dan paus dlm kerajaan, semuanya mendapat laknat Allah.

Pada mereka yg menerima rasuah,ingatlah wang itu haram,dibelanja utk anak isteri bermakna mereka memakan sumber haram,jika dibeli harta,harta menjadi haram,seluruh hidup tidak akan berkat.Jika Allah mengasihi,kamu akan ditangkap dan dihukum didunia,jika tidak, kamu dihukum diakhirat yg lebih dahsyat.Allah Maha Melihat,meskipun wang diberi under counter,terus masuk ke bank,dilipat dlm dompet lesen, dlm bentuk barangan hadiah,trip melancong,lebih teruk wanita pelacur kelas atasan.

Kepada yg memberi rasuah,terimalah hukuman dg berlapang dada kerana kita buat salah,biar disaman.Siksaan tuhan lebih berat dari nilai wang bayar saman.Jika kontrak diperolehi dg rasuah,seluruh hasil menjadi haram,apa saja yg diperolehi cara haram,ia tetap haram.Jika tak dapat,itu bukan rezeki kita.

Rasuah juga bersembunyi dibawah istilah duit kopi,ciak kopi,hadiah barangan,melancong, teman sosial dll.Apa yg diperolehi kerana kita ada jawatan,itu rasuah.Adakah mereka akan beri jika kita tiada jawatan,disinilah ukuran perbezaan ianya rasuah atau hadiah,kerana hadiah diberi tanda kasih sayang,tiada bersyarat,tiada balasan.Bahkan rasuah berbentuk hadiah kadangkala diberi kpd ibubapa atau anak pegawai, bermakna lebih ramai yg terseret.

Berpadalah dg gaji yg merupakan rezeki dari tuhan.Apa kita usahakan,kita dapat,bersyukurlah.Jika anda menolak memberi rasuah,anda telah menegah kemungkaran,dan menolak melakukan dosa,bukankah ini ganjaran lebih baik,meskipun anda disaman.Moga Allah beri lebih rezeki kerana kita patuh kpd perintahnya, dan Dialah yg memberi rezeki.

Beranikah anda menganggap bila anda diminta memberi rasuah sebagai peluang utk menegah mungkar dan menyeru yg makruf, dan anda menandatangani saman dg reda,atau hilang peluang tetapi peluang itu tidak halal.?Rezeki tuhan itu bersih, jangan cemarkan dg najis rasuah,akibatnya rosak seluruhnya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts