Adakah MH370 dijatuhkan dengan pelancar roket?

image

Hanya lapan hari selepas serangan pengganas di bandar Kunming digelar "11 September China," dengan pesawat Malaysia Airlines membawa penumpang kebanyakannya Cina hilang di Laut China Selatan.

Walaupun siasatan antarabangsa adalah pada peringkat awal dan soalan yang dibangkitkan mengenai prospek keganasan , penyiasat yang bijak untuk memeriksa dengan teliti kemungkinan serangan peluru berpandu berdasarkan maklumat terkini mengenai perkembangan global projectiles seperti mampu menenggak pesawat awam .

Selanjutnya, China telah mengeluarkan beberapa amaran mengenai Korea Utara peluru berpandu, termasuk satu yang berpapasan dengan sebuah pesawat Cina membawa 220 orang minggu lalu .

Pada hari Jumaat , China mengadu kepada Korea Utara apabila salah satu peluru berpandu yang berpapasan dengan jet awam Selasa lepas yang telah berangkat lapangan terbang Narita Tokyo dalam perjalanan ke bandar Cina timur laut Shenyang.

Satu hari sebelum ini, Kementerian Pertahanan Korea Selatan mengeluarkan satu kenyataan berkata pesawat awam orang China telah " diluluskan sebagai peluru berpandu balistik (dari Korea Utara) adalah dalam perjalanan menurun. "

Jurucakap Kementerian Luar China , Qin Gang kepada pemberita, " Mengenai isu ini , kami telah pun dihubungi sebelah Korea Utara untuk menyampaikan kebimbangan mendalam . "

"Jika mana-mana negara adalah untuk mengadakan latihan atau latihan , ia perlu mengambil langkah-langkah mengikut amalan antarabangsa bagi memastikan keselamatan awam [ kemudahan ] di ruang udara yang berkaitan dan ruang maritim, " kata Qin.

Qin berkata jet itu terbang di atas perairan antarabangsa pada ketinggian 10,000 meter, atau 32,800 kaki.

" Roket boleh memukul kapal terbang dalam perjalanan ke bawah, " katanya. "Korea Utara yang tidak pernah diberikan sebarang amaran . Ia adalah satu tindakan yang tidak dijangka dan tidak bermoral yang bertentangan dengan norma-norma antarabangsa. "

Satu minggu sebelum ini, Korea Utara dilaporkan ujian melepaskan dua peluru berpandu jarak pendek ke dalam laut.

Pada bulan Januari, bekas Pengarah CIA David Petraeus memberi amaran tentang " mimpi ngeri " senario di mana percambahan peluru berpandu boleh menyediakan pengganas keupayaan untuk menembak jatuh kapal terbang penumpang.

http://img.defencetalk.com/pictures/data/5083/medium/MANPADS_fex_56th_Para-Assault_Bde.jpg

The rompakan pengganas terbesar Man- Portable -Air- Pertahanan -Systems , atau MANPADS , dilaporkan berlaku selepas kempen ketenteraan AS- NATO yang membantu untuk mengakhiri pemerintahan Moammar Gadhafi di Libya.

Gadhafi telah simpan rizab yang diketahui terbesar Afrika daripada MANPADS , dengan saham beliau berkata kepada nombor di antara 15,000 dan 20,000. Kebanyakan peluru berpandu telah dicuri oleh militia berjuang di Libya , termasuk yang disokong oleh Amerika Syarikat usaha-usaha anti - Gadhafi mereka.

Minggu lepas, terdapat tuntutan yang tidak disahkan beberapa MANPADS hilang di Ukraine.

April lepas , PBB mengeluarkan satu laporan yang mendedahkan bahawa senjata dari Libya ke pelampau telah membiak pada "kadar membimbangkan" bahan api konflik di Mali , Syria, Gaza dan di tempat lain .

Kebanyakan MANPADS direka untuk turun pesawat yang rendah terbang. Malaysia Airlines Penerbangan MH370 , bagaimanapun , dilaporkan hilang dari radar semasa terbang di pelayaran ketinggian dalam cuaca yang baik .

Keterperincian nasib penerbangan Malaysia Airlines boleh mengambil bulan atau bertahun-tahun untuk muncul sepenuhnya. Walaupun masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan dan kemungkinan akan berkembang bersama-sama dengan penyiasatan itu, beberapa laporan mengenai penerbangan teknikal selaras dengan serangan peluru berpandu yang berpotensi.

Reuters telah secara eksklusif memetik sumber kanan di dalam siasatan mengatakan mereka merapatkan tumpuan penyiasatan itu kemungkinan pesawat hancur pertengahan penerbangan.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Ahmad Jauhari Yahya kepada pemberita syarikat penerbangan itu tidak mempunyai petunjuk apa-apa isyarat kecemasan dari juruterbang, dengan CBS News melaporkan ini mencadangkan " bahawa apa sahaja yang terjadi kepada pesawat itu berlaku dengan cepat dan mungkin catastrophically . "

Laporan lain mengatakan radar mengesan penerbangan yang ditunjukkan juruterbang mungkin telah berpaling dari laluannya ke Beijing sebelum hilang. Tidak jelas berapa cepat pesawat lakukan wajah kira-kira atau mengapa juruterbang mungkin telah memutuskan untuk menukar arus.

Sementara itu, agensi perisikan antarabangsa telah menyertai siasatan di tengah-tengah berita yang dua penumpang menaiki jet menggunakan pasport dicuri , menimbulkan kebimbangan keganasan.

Ancaman ' Nightmare ' mensasarkan pesawat penumpang

Pada satu persidangan di Tel Aviv pada bulan Januari, Petraeus memberi amaran tentang " mimpi ngeri " senario di mana percambahan peluru berpandu boleh menyediakan pengganas keupayaan untuk menembak jatuh sebuah pesawat awam.

Petraeus berkata demikian pada persidangan tahunan Institut Kajian Keselamatan Negara, seorang pemikir di Tel Aviv University.

Beliau merujuk kepada video yang disiarkan di YouTube oleh Ansar Jerusalem kumpulan jihad berasaskan Sinai , yang mendakwa ia telah melepaskan peluru berpandu permukaan -ke-udara di sebuah helikopter Mesir.

"Maksud saya, menembak jatuh helikopter dengan bahu- dipecat peluru berpandu jelas adalah masalah besar ," kata Petraeus .

"Seperti yang anda tahu, yang sentiasa mimpi ngeri yang paling teruk kami , bahawa sebuah pesawat awam akan ditembak jatuh oleh satu. Itulah sebabnya kita begitu bimbang apabila mereka bergerak di sekitar, "katanya.

Yang MANPADS tidak hanya bergerak. Beribu-ribu dirompak apabila rizab Gadhafi adalah tidak dilindungi berikut kempen NATO di sana pada tahun 2011.

Pada masa itu, CBS News melaporkan Amerika Syarikat tidak dapat menjamin "beribu-ribu " daripada MANPADS .

CBS memetik "sumber kedudukan yang baik " mendedahkan bahawa beratus-ratus peluru berpandu telah dikesan akan kumpulan Al Qaeda di Maghreb Islam, AQIM , francais al -Qaeda yang berpangkalan di Algeria yang kini dianggap sebagai salah satu ancaman paling serius kepada Amerika Syarikat


UNTUK MAKLUMAN ARTIKAL INI DITERJEMAHKAN OLEH - GOOGLE TRANSLET

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts