Pengembaraan Zahariz Khuzaimah tawan Mongolia
HIDUPKU Seorang Nomad, merupakan kesinambungan bagi musim terdahulu menceritakan pengembaraan Zahariz Khuzaimah secara solo merentasi benua asing yang sangat berbeza iklim dan keadaan kehidupannya daripada suasana persekitaran Malaysia.

Melalui musim kedua ini, Zhariz berhasrat untuk tinggal bersama-sama orang nomad di Mongolia dan belajar cara kehidupan sebenar mereka lantas menamakan pengembaraan ini sebagai ‘Hidupku Seorang Nomad’.

Pengembaraannya akan bermula di Mongolia merentasi tanah pasir di Gurun Gobi sehingga ke kawasan salji di Pergunungan Altai yang pastinya penuh dengan pelbagai cabaran.

Dengan hanya menggunakan sebuah basikal bermuatan seberat 60 kilogram sejauh hampir 29,000 kilometer, Zahariz nekad untuk menyelami kehidupan masyarakat nomad di sana.

Mengetepikan kesukaran yang bakal dihadapi, Zahariz juga nekad mengembara dan merempuh halangan demi membawa penonton-penonton TV AlHijrah merasai sendiri pahit manisnya menyempurnakan misi yang dirakam khas olehnya sendiri.

Pengembaraannya di jangka mengambil masa kira-kira enam bulan merentasi China, melalui Tembok Besar China dari timur ke barat sehingga ke kubu terakhir barat di Jiayouguan.
Di antara cabaran yang menjadi kemuncak perjalanan adalah di Mongolia dan Utara China yang lebih daripada 7500 kilometer, perjalanan merentasi dua padang pasir yang terkenal di dunia; The Gobi Desert (Mongolia) dan Gurun Taklamakan (Xinjiang, China), serta perjalanan merentasi kawasan-kawasan yang kaya adat dan budaya di Mongol, Cina Han, Hui, Uighur, Kazakh, Kyrgyz dan Tajik.

Turut melintasi Gurun Taklamakan di sepanjang jalan menuju ke Kashgar, bagi Zahariz penat lelah yang bakal dihadapinya itu sangat berbaloi jika di bandingkan dengan keindahan serta pengalaman yang bakal diraih.

Jadi gelandangan

Dokumentari ini turut menyaksikan pengalaman hidup Zahariz bergelandangan di jalan raya, berinteraksi dengan penduduk tempatan, mempelajari secara personal rutin dan kehidupan mereka. Juga pelbagai rakaman landskap menarik yang dirakam khas untuk penonton merasai bersama keindahan alam ciptaan ALLAH SWT.

Walaupun bakal diduga dengan kesukaran dari segi rupa bumi yang mencabar, angin dan faktor cuaca yang berbeza, ia tetap tidak mematahkan impiannya untuk memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia supaya lebih menghargai kemudahan tanah air sendiri.

Laluan yang dilaluinya juga mungkin berubah dari semasa ke semasa bergantung kepada banyak faktor seperti sekatan Visa, ketidakstabilan politik dan masalah-masalah lain. Bagaimanapun pengembaraan ini pasti nya menjanjikan kejutan dan membawa keterujaan bagi peminat ekspedisi pengembaraan.

Dengan Basikal Aku Menjelajah merupakan sebuah kembara berani yang mencabar fizikal dan mental namun diselitkan gambaran panorama unik dan pelbagai informasi berguna buat tatapan penonton. Episod pertama dokumentari ini dijadualkan bakal ditayangkan pada minggu terakhir Ramadhan di bulan 27 Julai 2014.