Satu lawan satu antara Wan Azizah dan Chew Mei Fun di Kajang


Calon Barisan Nasional (BN) Datin Paduka Chew Mei Fun akan bertanding satu lawan satu menentang calon Pakatan Rakyat (PR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail bagi merebut kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) kerusi berkenaan pada 23 Mac depan.

Kedua-dua pemimpin wanita itu sah menjadi calon apabila menghantar borang pencalonan mereka kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kajang pagi tadi, di Bandar Baru Bangi.

Kesesakan lalu lintas luar biasa menuju ke pusat penamaan calon di Seksyen 15 Bandar Baru Bangi itu tidak menghalang penyokong kedua-dua pemimpin tersebut untuk hadir memberikan sokongan mereka.

Wan Azizah menggantikan suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang terlucut kelayakan untuk bertanding apabila Mahkamah Rayuan memutuskan beliau bersalah meliwat bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan minggu lalu.

Anwar dihukum penjara lima tahun atas kesalahan tersebut.

Penyokong BN dan PR masing-masing berarak membawa bendera parti mereka ke pusat penamaan calon seawal jam 7 pagi.

Bekas menteri Kabinet, Datuk Zaid Ibrahim yang mengumumkan akan bertanding atas tiket Bebas bagaimanapun tidak kelihatan apabila beliau menarik diri sebaik sahaja Anwar mengesahkan tidak akan bertanding di kerusi yang dikosongkan Lee Chin Cheh dari PKR itu.

Kajang mempunyai sejumlah 38,965 pengundi berdaftar dengan pengundi Melayu membentuk 48%, pengundi Cina 41%, dan pengundi India 10%.

Dalam pertandingan enam penjuru Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) pada 5 Mei tahun lalu, Lee memperolehi 19,571 undi dengan majoriti 6,842 , sekaligus membolehkan beliau menewaskan calon BN dari MCA Lee Ban Seng yang memperolehi 12,747 undi.

Pengurus Pilihan Raya PRK Kajang Datuk Hasan Nawawi Abdul Rahman dalam pengumumannya berkata, SPR menerima dua kertas pencalonan iaitu Chew yang menyerahkannya pada jam 9:07 pagi manakala, Wan Azizah pada jam 9:10 pagi.

"Dengan ini saya mengumumkan calon disahkan bertanding di DUN Kajang adalah Chew Mei Fun dan Wan Azizah," katanya di hadapan wakil calon dan penyokong. – 11 Mac, 2014.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts